Lymfedrainage

Lymfe

Het lymfesysteem is een open systeem en is afhankelijk van beweging. Het bezit geen pompmechanisme zoals het hart, om het lymfevocht voor te stuwen. De spieren functioneren als pomp. Onze lymfesysteem is een onderdeel van het  immuunsysteem. Het voert grote hoeveelheden vet en afvalstoffen richting lever. Je kan het zien als een rioolsysteem. Vanuit alle hoeken en gaten in het lichaam wordt afval verzameld en richting de oksels en liezen afgevoerd. In de oksels en liezen bevinden zich veel lymfeknopen. Dit kan je zien als grote filters. Na de filtratie stroomt het verder richting lever.

Wanneer dit systeem niet goed werkt, zal het immuunsysteem ook niet goed werken met alle gevolgen van dien. Men kan dit duidelijk zien bij mensen waar lymfeklier(en) in de oksel of lies zijn weggehaald. Deze ingreep is soms noodzakelijk om andere lymfeklieren niet te laten aantasten (metastasen). Als hier een ingreep plaats vindt dan grijpt men in de afvoer van het lymfevocht. Er ontstaat een stuwing waar de lymfeknopen zijn weg gehaald b.v. arm of been. Een andere situatie is dat bij te weinig beweging (oudere mensen) of bij langdurig medicijnengebruik ook een situatie ontstaat dat de lymfe niet goed meer kan afvloeien. Dit probleem kan een reeks klachten teweegbrengen zoals immuunfalen, pijnen in gewrichten en ledematen (stuwing), hoofdpijnen etc. Lymfe behoort tot het bindweefsel (mesoderm). Dit weefsel wordt ook wel ons 2e geheugen genoemd.

Bij stagnatie van dit systeem kunnen er vele klachten ontstaan. Het is daarom van belang dit systeem te stimuleren, zodat we gewaarborgd zijn dat afvalproducten goed kunnen afvloeien en het immuunsysteem optimaal kan functioneren. Lymfemassage moet op een subtiele manier gegeven worden zonder overdruk. In de praktijk wordt een combinatie gemaakt d.m.v. apparatuur en handwerk met gebruik van etherische oliën. Dit doen we om een optimale werking uit te oefenen op het lymfesysteem.

Hans Stormer -Heilpraktiker
Houtmanpad 8 B 3
2015 EW Haarlem
Nederland

Stuur een email
Tel: 0612022231

Ineke op den Dries

Houtmanpad 8 B 3
2015 EW Haarlem
Nederland

Stuur een email
Tel: 023-5441040