ASTRAGALOSIDE IV 98%  
Astragaloside IV is in oneindig kleine hoeveelheden aanwezig in de wortel van de astragalusplant (Astragalus membranaceus). Deze plant heeft een belangrijke status binnen de Chinese traditionele geneeskunst. Alleen door middel van een complex en kostbaar procedé kan de stof uit de wortel worden gewonnen en kan men een actieve hoeveelheid verkrijgen. De poederproducten of astragalusextracten die te koop worden aangeboden bevatten geen detecteerbare hoeveelheid astragaloside IV. De wortel van hokjespeul wordt al eeuwenlang voorgeschreven als tonic voor de behandeling van een groot aantal aandoeningen. Het wordt ingezet om patiënten sterker te maken en ze te beschermen tegen infecties. De wortel van hokjespeul bevat onder andere een aantal cycloartane glycosides, ook wel astragalosides I tot VII genoemd. De astragaloside IV is het type dat het meest is onderzocht in de Chinese en Europese onderzoekscentra.

Deze onderzoeken hebben onder andere aangetoond dat het extract van de wortel van astragale en astragaloside IV de volgende eigenschappen heeft: Stimulering van het immuunsysteem : de stof werkt in op verschillende mechanismen, met name doordat
het zorgt voor een toename van stamcellen in het ruggenmerg en de lymfeweefsels, en doordat het de ontwikkeling van de actieve immuuncellen stimuleert:

  • het de aanmaak van immunoglobulines en macrofagen stimuleert
  • het de activering van T-lymfocyten en natural killer cells stimuleert.
  • het een ontstekingsremmende werking heeft . Deze is aangetoond bij sommige dierenmodellen. Bij muizen is aangetoond dat astragaloside IV de voortgang van luchtweginfecties kan afremmen, zoals bij chronische astma.
  • het een antibacteriële werking heeft. Dit effect is aangetoond in vitro bij Shigella dysenteriae, Streptococcus haemolyticus, Diplococcus pneumoniae en Staphylococcus aureus en het een antivirale werking heeft.
  • Het remt de vermeerdering van bepaalde virussen zoals coxsackie, een virus dat verantwoordelijk is voor myocarditis.
  • Het zorgt bij zowel mens als dier voor de endogene aanmaak van interferon en het vergroot de werking ervan bij virale infecties.
  • het een antioxidante werking heeft. In vitro is aangetoond dat astragale de vetperoxidatie met 40 % verminderde. Deze eigenschap verklaart voor een deel de beschermende werking van hokjespeul en astragaloside IV voor het hart en het zenuwstelsel.
  • het een beschermend effect op het hart heeft.

Astragaloside is door zijn vele eigenschappen een onmisbaar anti-aging product: het stimuleert het immuunsysteem, remt ontstekingen, heeft antioxidante eigenschappen en glycatiebestrijdende eigenschappen. Deze bijzondere eigenschappen zouden te wijten zijn aan een bijzonder kenmerk van astragaloside: het is in staat het enzym telomerase te activeren, en de inkorting van telomeren te vertragen. Hierdoor verlengt het de levensduur van de cellen. De inkorting van telomeren wordt in verband gebracht met celveroudering en het ontstaan van daaraan gerelateerde aandoeningen.

De kortste telomeren zijn gevonden bij tachtigjarigen. Het is eveneens gebleken dat de personen van 60 en ouder een grotere kans hebben om te overlijden aan een infectieziekte of een hartaanval naarmate zij beschikken over kortere telomeren. Anderzijds hebben onderzoeken aangetoond dat de levensduur van een cel aanzienlijk kan worden verlengd door het enzym telomerase te stimuleren.

Astragalus Membranaceus Plant                              Afbeeldingsresultaten voor Astragalus root